Blommor i Åre – en färgsprakande destination året runt

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

Åre är kanske mest känt för sina vintervita landskap och utmanande skidbackar, men denna idylliska ort i Jämtlands län är även en häpnadsväckande plats för blomsterälskare. När skidsäsongen tonar ut ersätts snötäckta backar med en explosion av färger då naturen vaknar till liv. Blommor av alla de slag börjar spirande i både byar och vildmark, gör Åre till ett oväntat paradis för den som söker naturupplevelser utöver det vanliga.

Blommande somrar i Åre

Sommar i Åre är en synnerligen speciell tid då regionen klär sig i sin mest färgrika dräkt. Efter den långa vintern är det som om naturen vill kompensera för tiden som gått och överöser vandrare, cyklister och lokalbor med ett rikt spektrum av blommor. Vårblommor som vitsippor, blåsippor och gulsippor inleder säsongsvisningen följd av lupiner, fjällviol och inte minst den symboliska fjällgentianan som med sin intensiva blå färg bildar en kontrast mot de gröna ängarna och den gråa bergsgrunden. Vandring i Åres grönskande dalar erbjuder inte bara frisk luft och fantastiska vyer utan även en botanisk upplevelse som inbjuder till stillsamhet och begrundan.

blommor åre

Höstens och vinterns förvandling

Hösten i Åre är kort men intensiv. Blomprakten från sommaren står kvar ett tag och blandas med höstlövens gyllene nyanser för att skapa en visuell fest för ögonen. Lingon och hjortron ger färgklickar i terrängen, och även om de inte är blommor i sig, fortsätter de att skänka området dess livfullhet. När vintern nalkas går blommorna i ide, men det slutar inte att vara vackert. Julstjärnor, amaryllis och hyacinter tar över scenen i hem och offentliga utrymmen och bidrar till en varm och välkomnande atmosfär under de kalla månaderna. Åre bevisar därmed att man kan vara förtrollad av blommor året om, även när naturen där ute sover.

Besöka trädgårdar och blomsterbutiker

För de som vill njuta av blommor även när de inte står i full blom ute i naturen är ett besök i Åre bys trädgårdar och blomsterbutiker ett måste. Kunniga trädgårdsmästare och blomsterarrangörer skapar fantastiska kompositioner som du kan ta med hem eller ge bort som gåvor. De lokala blomsterbutikerna har ett rikt utbud av snittblommor och krukväxter samt de tillbehör man kan tänkas behöva för att skapa sin egen blomstermiljö hemma. Expertisen hos dessa florister är ovärderlig för den som söker råd om hur man bäst tar hand om sina blommor för att förlänga deras livslängd och skönhet. Här kan besökare finna perfekta presenter, fina inredningsdetaljer eller det där speciella gröna inslaget till sitt eget hem eller trädgård. 

Läs mer om blommor åre!

Fler nyheter